суботу, 5 липня 2014 р.

ТЕОРЕМА ПРО ТРИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРИ.

ТЕОРЕМА ПРО ТРИ ПЕРПЕНДИКУЛЯРИ.

Теорема про три перпендикуляри. Якщо пряма, проведена на площині через основу похилої, перпендикулярна до її проекції, то вона перпендикулярна і до похилої. І навпаки, якщо пряма на площині перпендикулярна до похилої, то вона перпендикулярна і до проекції похилої.
На малюнку 415 АН - перпендикуляр до площини α; АМ - похила. Через основу похилої - точку М проведено пряму а. Теорема про три перпендикуляри стверджує, що якщо а  НМ, то а  АМ, і навпаки, якщо а  АМ, то а  НМ.


Приклад 1. З вершини квадрата АВСD проведено перпендикуляр АК до площини квадрата. Знайти площу квадрата, якщо КD = 5 см; КС = 13 см.
Розв’язання (мал. 416). 1) АК  АВС; КD - похила; АDБ - її проекція. Оскільки АD  DС, то за теоремою про три перпендикуляри маємо КD  DС.
3) Тоді площа квадрата S = 82 = 64 (см2).


Приклад 2. Сторони трикутника довжиною 4 см, 13 см і 15 см. Через вершину найбільшого кута до площини трикутника проведено перпендикуляр і з його кінця, що не належить трикутнику, проведено перпендикуляр завдовжки 4 см до протилежної сторони цього кута. Знайти довжину перпендикуляра, проведеного до площини трикутника.
Розв’язання. 1) У АВС: АВ = 4 см; ВС = 13 см; АС = 15 см. Оскільки АС - найбільша сторона трикутника, то АВС - найбільший кут трикутника. ВК  АВС (мал. 417).
2) КМ  АС, тоді за теоремою про три перпендикуляри: ВМ  АС, тобто ВМ - висота АВС. За умовою: КМ = 4см.
3) Знайдемо площу трикутника АВС за формулою Герона.
4) 3 іншого боку 


































ВІДСТАНЬ ВІД ТОЧКИ ДО ПЛОЩИНИ

1. а) Площа рівностороннього трикутника дорівнює 27 см2. Обчислити відстань від площини трикутника до точки, що віддалена від кожної з його вершин на 10 см.
б) Висота рівностороннього трикутника дорівнює 9 см. Точка ле­жить на відстані 8 см від, площини трикутника і рівновіддалена від його вершин. Знайти відстань від цієї точки до вершин трикутника.
2. а) Площа квадрата дорівнює 50 см2. Обчислити відстань від площини квадрата до точки, віддаленої від кожної з його вершин на 13 см.
б) Периметр квадрата дорівнює 20(2)0,5 см. Точка лежить на відстані 12 см від площини квадрата і рівновіддалена від його вер­шин. Обчислити відстань від цієї точки до вершин квадрата.
3. а) Основи рівнобічної трапеції дорівнюють 14 і 50 см, бічна сторона - 30 см. Обчислити відстань від площини трапеції до точки, віддаленої від кожної з її вершин на 65 см.
б) Більша основа рівнобічної трапеції дорівнює 50 см, а діагоналі перпендикулярні до бічних сторін. Точка лежить на відстані 60 см від площини трапеції і рівновіддалена від її вершин. Обчислити відстань від цієї точки до вершин трапеції.
4. а) Бісектриса кута прямокутника ділить його сторону на від­різки 6 і 2 см, починаючи від найближчої до вершини цього кута вершини прямокутника. Обчислити відстань від площини прямокутни­ка до точки, віддаленої від кожної з його вершин на 13 см.
б) Периметр прямокутника дорівнює 28 см, а його площа 48 см2. Точка знаходиться на відстані 12 см від площини прямокутника і рівновіддалена від усіх його вершин. Обчислити відстані від цієї точ­ки до вершин прямокутника.
5. а) Периметр рівнобедреного трикутника дорівнює 128 см, а ме­діана, проведена до основи, дорівнює 32 см. Відстані від точки про­стору до вершин трикутника дорівнюють по 65 см. Обчислити відстань від цієї точки до площини даного трикутника.
б) Площа рівнобедреного трикутника дорівнює 768 см2, а його основа - 48 см. Точка простору знаходиться на відстані 60 см від площини трикутника і рівновіддалена від усіх його вершин. Обчисли­ти відстань від цієї точки до вершин трикутника.
6. а) Середня   лінія   рівностороннього   трикутника   дорівнює 2(3)0,5 см. Відстані від точки простору до вершин трикутника дорівнюють по 5 см. Обчислити відстань від цієї точки до площини трикутника.
б) Периметр правильного трикутника дорівнює 9(3)0,5 см. Точка знаходиться на відстані 4см від площини трикутника і однаково віддалена від усіх його вершин. Обчисли­ти відстань від цієї точки до вершин трикутника.

ПОХИЛА, ПЕРПЕНДИКУЛЯР, ПРОЕКЦІЯ У ПРОСТОРІ


1. а) У рівнобедреному трикутнику основа дорівнює 48 см, а бічна сторона 40 см. Відрізки, що сполучають точку простору з вершинами цього трикутника, дорівнюють по 65 см. Обчислити відстань від даної  точки до площини трикутника.
б) У рівнобедреному трикутнику основа і проведена до неї висота відповідно дорівнюють 48 і 32 см. Точка лежить на відстані 60 см від площини трикутника і на однаковій відстані від його вершин. Обчис­лити відстань від цієї точки до вершин трикутника.
2. а) У прямокутному трикутнику перпендикуляр, проведений з
вершини прямого кута, дорівнює 24 см і ділить гіпотенузу у відношенні 9:16. Відстані від точки простору до вершин трикутника дорів­нюють по 65 см. Обчислити відстань від цієї точки до площини три­кутника.
б) У прямокутному трикутнику перпендикуляр, проведений  з вершини прямого кута, дорівнює 24 см і ділить гіпотенузу на відрізки, різниця яких дорівнює 14 см. Точка простору лежить на відстані 60 см від площини трикутника і на рівних відстанях від його вершин. Об­числити відстань від цієї точки до вершин трикутника.
3. а) Сторони прямокутника дорівнюють 6 і 8 см. Точка простору віддалена від кожної з його вершин на 13 см. Обчислити відстань від цієї точки до площини трикутника.
б) Сторони прямокутника дорівнюють 18 і 24 см. Точка простору знаходиться на відстані 8 см від площини прямокутника і рівновіддалена від усіх його вершин. Обчислити відстань від цієї точки до вер­шин прямокутника.
4. а) Відрізок, що сполучає середини суміжних сторін квадрата, дорівнює 5 см. Відстані від точки простору до вершин квадрата дорівнюють по 13 см. Обчислити відстань від цієї точки до площини квадрата.
б) Сторона квадрата дорівнює 5(2)0,5 см. Точка простору рівновіддалена від його вершин і знаходиться на відстані 12 см від площи­ни квадрата. Обчислити відстань бід цієї точки до вершин квадрата.
5. а) Кінці відрізка, що не перетинає площину, віддалена на 21 і 9 см. Обчислити відстань від середини відрізка до цієї площини.
б) Кінці відрізка, що перетинає площину, віддалені від неї на 23 і 13 см. Обчислити відстань від середини відрізка до цієї площини.
6. а) З точки, віддаленої від площини на 12 см. проведено похилу. Похила на 8 см довша за її проекцію. Обчислити довжину похилої.
б) З точки до даної площини проведено перпендикуляр і похилу. Похила на 1 см довша за перпендикуляр. Проекція похилої на пло­щину дорівнює 5 см. Обчислити довжину перпендикуляра.
7. а) З деякої точки простору до площини проведено дві похилі завдовжки 25 і 30 см. Проекція меншої з них на площину дорівнює 7 см. Об­числити проекцію більшої похилої на цю площину.
б) З деякої точки простору проведено до площини дві похилі, проекції яких дорівнюють 8 і 20 см.  Більша з похилих дорівнює 25 см. Обчислити довжину меншої похилої.
8. а) З точки до площини проведено дві похилі, що дорівнюють по 3(2)0,5  см кожна. Кут між похилими 60°, а кут між їх проекціями - прямий. Обчислити відстань від даної точки до площини.
б) 3 точки до площини проведено дві похилі, кут між якими 60е, а кут між їх проекціями - 90°. Довжини проекцій похилих на площину дорівнюють по 3 см кожна. Обчислити відстань від точки до площини.
9. а) З точки до площини проведено дві похилі. Довжина першої похилої дорівнює 13 см, а довжина її проекції - 5 см. Кут між про­екціями похилих дорівнює 120°, а довжина відрізка, що сполучає основи похилих - 19 см. Обчислити довжину другої похилої.
б) З точки до площини проведено дві похилі. Довжина однієї з них дорівнює 4(5)0,5 см, а довжина її проекції - 8 см. Кут між проекціями похи­лих дорівнює 60°, а довжина відрізка, що сполучає основи похилих, дорів­нює 7 см. Обчислити довжину другої похилої.
10. а) З точки, що знаходиться на відстані 4 см від площини, про­ведено дві похилі довжиною 5 і 4(5)0,5 см. Кут між проекціями цих похилих становить 60о. Обчислити відстань між основами похилих.
б) З точки, що знаходиться на відстані 12 см від площини, прове­дено дві похилі довжиною 13 і 20 см. Відстань між основами похилих становить 19 см. Обчислити кут між проекціями дих похилих.
11. а) З точки, віддаленої від площини на 24 см, проведено дві похилі, кут між якими 90°. Проекції цих похилих на площину дорівнюють 18 і 32 см. Обчислити відстань між основами похилих.
б) З точки, віддаленої від площини на 12 см, проведено дві похилі довжиною 13 і 12(2)0,5  см. Кут між проекціями цих похилих на площину, дорівнює 90°. Обчислити відстань між основами похилих.
12. а) З точки до площини проведено дві похилі довжиною 25 і 30 см. Різниця між проекціями цих похилих дорівнює 11 см. Обчисли­ти відстань від точки до площини.
б) З точки до площини проведено дві похилі, різниця між якими дорівнює 5 см. Проекції цих похилих дорівнюють 18 і 7 см. Обчисли­ти відстань від даної точки до площини.
13. а) З точки до площини проведено дві похилі довжиною 35 і 75 см. Проекції цих похилих на площину відносяться як 7:18. Обчислити відстань від даної точки до площини.
б) З точки до площини проведено дві похилі, довжини яких відно­сяться як 7:15. Проекції цих похилих на площину дорівнюють 28 і 72 см. Обчислити відстань від даної точки до площини.
14. а) Кінці відрізка, що не перетинає площину, віддалені від неї на 12 і 4 см. Обчислити відстань від точки відрізка, що ділить його у відношенні 5:3, рахуючи від першого кінця, до даної площини.
б) Кінці відрізка, довжина якого 30 см, віддалені від площини, яку він перетинає, на 3 і 15 см. Обчислити довжину проекції відрізка на цю площину.




Немає коментарів:

Дописати коментар